Wij begrijpen de essentie van uw business en vertalen dit naar een resultaatgerichte huisstijl.

Karlijn Lenderink, Communicatieadviseur bij Team Nijhuis

Nieuwe huisstijl laten ontwikkelen?

Huisstijlen die bijdragen aan zakelijk succes

De essentie van uw bedrijf vertaalt naar een weloverwogen huisstijl. Onze referenties bewijzen dat onze pragmatische aanpak werkt en resultaten behaald. Zo draagt de huisstijl van uw bedrijf écht bij aan zakelijk succes. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.

Binnen 24 uur nemen we contact met u op

Bewezen stappenplan bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl

Wanneer je voor Team Nijhuis kiest, kies je voor een professioneel bureau met bewezen resultaat op het gebied van huisstijlontwikkeling.  Tevreden klanten onderstrepen ons bewezen stappenplan dat wij altijd hanteren bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl. Op welke wijze kun je een huisstijl professioneel ontwikkelen? Het proces van huisstijlontwikkeling vraagt om expertise én een systematische aanpak. Uit welke 7 stappen bestaat het proces van huisstijlontwikkeling? Bekijk de video, vraag ons kennisdocument aan óf neem direct contact op. De eerste stap bij het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl is het vastleggen van de merkstrategie. In de strategie wordt vastgelegd wat de merkidentiteit is, wat de kernwaarden zijn en wat het kernconcept is van het merk. Vanzelfsprekend worden er ook doelgroepen vastgelegd. Zij zijn uiteindelijk de groep die zich moeten kunnen identificeren met de nieuwe huisstijl. Zodra de strategie is vastgelegd wordt er gezamenlijk een weloverwogen keuze gemaakt voor de merkarchitectuur.

De stap hierna betreft het daadwerkelijk ontwikkelen van een nieuwe huisstijl. In deze fase gaan onze grafisch ontwerpers aan de slag om jouw organisatie het gezicht te geven dat het verdient. Dit alles vindt plaats onder professionele begeleiding van merkstrategen. In multidisciplinair teamverband wordt de huisstijl en alle huisstijlelementen vormgegeven waarbij rekening wordt gehouden met alle praktische- en technische elementen. Zodra de huisstijl is ontwikkeld gaat de huisstijlimplementatiefase in. Dit houdt in dat de ontwikkelde huisstijl wordt geïmplementeerd in de organisatie. Zodra de nieuwe huisstijl is toegepast op allerlei verschillende huisstijldragers kan deze in gebruik genomen worden. Een nieuwe huisstijl vraagt om een feestmoment. Wij vinden het belangrijk om een nieuwe huisstijl te lanceren en om alle betrokkenen te faciliteren met de filosofie van de huisstijl én een huisstijlhandboek om de nieuwe stijl consistent te kunnen gebruiken. Een organisatie staat niet stil, reden genoeg om op periodieke basis gezamenlijk de huisstijl te evalueren en waar nodig te verrijken. Meer weten? Een afspraak is snel gemaakt.

Tevreden klanten over huisstijlontwikkeling door Team Nijhuis

Team Nijhuis heeft alle geledingen in huis om een groot project tot een groot succes te maken. Wij hebben Team Nijhuis altijd ervaren als een snel, flexibel en eerlijk bureau. De deskundige medewerkers weten perfect om binnen een vaststaande huisstijl toch de creatieve grenzen op te zoeken. Het wederzijdse vertrouwen maakt dat je allebei nooit het gezamenlijke doel en de daarbij behorende kwaliteit uit het oog verliest.

Afke Nynke de Vries
Holland Casino
Afke Nynke de Vries

In samenwerking met marketing- en communicatiebureau Team Nijhuis gingen we terug naar de kern van BLOM opleidingen. Wat zijn onze drijfveren? Waarom hechten we veel waarde aan het geven van kwalitatief goede opleidingen voor intern transport? Het antwoord lag dichtbij: intern transport is geen kleinigheid. Team Nijhuis heeft onze positionering met veel expertise vertaald naar een visuele identiteit. Direct na lancering van deze huisstijl was het opmerkelijk wat deze positionering voor onze marktpositie en internal branding betekende. Ik ben trots op de samenwerking en het eindresultaat en kan Team Nijhuis van harte aanbevelen!

Maarten Dullaert
Blom Opleidingen
Maarten Dullaert

Wie is Team Nijhuis

Team Nijhuis is een bureau voor merkcommunicatie met een sterke focus op inbound marketing. Centraal in inbound marketing staat het merk. Het bureau heeft ruim 40 jaar ervaring met huisstijlontwikkeling en crossmediale branding (opgericht in 1973). Met een team van 35+ vakspecialisten werkt het bureau voor 100+ tevreden klanten. Zowel internationaal-, nationaal- en lokaal georiënteerde organisaties (B2B & B2C). Als Google partner met een 9.6 en drager van de titel ‘Google Succes Story’ behoort Team Nijhuis tot de top van de Nederlandse bureaus.

Wie is Team Nijhuis

Enkele van onze klanten

Nieuwe huisstijl en logo laten ontwikkelen?

Neem direct vrijblijvend contact op

Wat is een huisstijl?

Het is een vraag die we vaak krijgen: wat is een huisstijl? Een huisstijl is de visuele identiteit van een bedrijf, organisatie of merk. Het meest bekende onderdeel van een huisstijl is het logo. Bedrijven en organisaties onderscheiden zich hiermee van elkaar. Een huisstijl vindt haar betekenis dan ook in de identiteit van een bedrijf.

Het belang van een goede huisstijl

Veel organisaties erkennen nog steeds niet het belang van een goede huisstijl. De huisstijl betekenis is hen vaak niet volledig duidelijk, waardoor ze blijven vasthouden aan hun soms verouderde huisstijl design. En dat, terwijl een doordachte en correcte huisstijl zo belangrijk is. Onderzoek naar 100 Amerikaanse huisstijlen wijst uit dat meer dan de helft van de onderzochte logo’s de beoordeling van het bedrijf beïnvloedt. Bij ruim 44% van deze logo’s is deze invloed negatief. Dit komt vaak doordat de huisstijl geen goede visuele weerspiegeling is van de organisatie
of doordat er in het ontwerp van de huisstijl fouten zijn gemaakt. Ook wordt de huisstijl vaak niet goed onderhouden en gehandhaafd.

De visuele weergave van een organisatie is één van de drie aspecten die samen de identiteit van een organisatie vormen. Onderstaand model laat daarnaast zien dat de huisstijl daardoor indirect veel invloed heeft op het imago van de organisatie. Uit onderzoek blijkt ook dat het symbool van de organisatie net als haar gedrag en communicatie veel invloed heeft op de houding die consumenten hebben tegenover de organisatie en haar producten of diensten. Deze visuele uiting van een bedrijf verdient dus extra aandacht. Dit document zal u meer inzicht geven in de verschillende onderdelen van een huisstijl en het ontwikkelingsproces daarvan. Het zal u laten zien dat huisstijl ontwikkeling meer is dan alleen logo ontwikkeling.

Logo bedrijf en huisstijl ontwikkelen

Wat kost een huisstijl of logo?

De kosten voor een huisstijl design variëren sterk. Dit start vanaf een paar honderd euro tot enkele tonnen. Vergelijk dit bijvoorbeeld met de prijs voor een auto. Een tweedehands klein model kan al vanaf een paar honderd euro beschikbaar zijn, terwijl ook dure auto’s van enkele tonnen te vinden zijn. De kosten voor een huisstijl of logo ontwikkeling hangen af van verschillende zaken:

 • Kennis, ervaring en bekendheid van het bureau en/of de ontwerper (opdrachtnemer) De kennis en ervaring van een partij die de huisstijl ontwikkeld speelt een grote rol in de prijs voor een huisstijl design of logo ontwikkeling. Wanneer een partij goed bekendstaat, veel kennis heeft van huisstijlontwikkeling methoden en ook veel ervaring heeft, zal een huisstijl duurder zijn dan wanneer deze door een minder ervaren partij gemaakt wordt. 
 • Daarnaast spelen de wensen van de opdrachtgever natuurlijk een grote rol in de hoogte van de logo kosten. Wanneer de huis stijl op veel middelen moet worden toegepast en je zeker wilt zijn van de kwaliteit van de huisstijl zal hier een hoger prijskaartje aan hangen dan wanneer minder zaken van belang zijn. Houd er in ieder geval altijd rekening mee dat een merk of bedrijf in de toekomst kan groeien, waardoor toepassingen die nu niet voorkomen (bijvoorbeeld digitaal gebruik van een huis stijl) ineens wel van toepassing zijn. Het is van belang hier al bij het ontwerp van het logo voor uw bedrijf en het huisstijl design rekening mee te houden. Vraag in alle gevallen éérst een offerte op voordat u een huisstijl of bedrijfslogo laat maken.

Wat is de huisstijl betekenis voor mijn bedrijf en wat kost een huisstijl of logo bij Team Nijhuis? Om daar achter te komen dient u een offerte voor huisstijl ontwikkeling voor uw bedrijf aan te vragen. Wij zullen echter niet alleen middels een offerte vertellen wat een nieuwe huisstijl gaat kosten voor uw bedrijf, maar u ook haarfijn en eerlijk uitleggen wat het oplevert.

Onderdelen van een huisstijl

Bij de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl is het van belang stil te staan bij onderdelen die hierin zitten. Een goede huisstijl bestaat uit vaak uit zeven elementen. Deze elementen zijn (1) het logo, (2) de pay-off, (3) het kleurgebruik, (4) het lettertype, (5) de lay-out (6) de fotografische stijl en (7) geluid.

1. Logo

Het logo van een bedrijf is het meest visuele en herkenbare element van een huisstijl. Deze wordt namelijk in elke huisstijldrager gebruikt. Bij het ontwikkelen van een huisstijl wordt dan ook veel aandacht aan logo ontwikkeling besteed. Wanneer producten of diensten moeilijk te onderscheiden zijn van concurrerende aanbieders, kan het symbool van een organisatie het centrale element zijn dat toegevoegde waarde creëert. Een wit petje is gewoon een wit petje, maar een wit petje met een Nike logo is een Nike petje, waarvoor mensen gerust een tientje meer betalen. Dit maakt de logo ontwikkeling een belangrijk onderdeel van het huisstijlontwikkelingsproces. Het logo is tevens het meest onderscheidende element op een product en daarmee het meest onderscheidende element van een merk. Een bedrijfs logo is vaak opgebouwd uit twee onderdelen, namelijk een woordmerk en/of een beeldmerk.

WOORDMERK
Het woordmerk is dat deel van een merk dat de benaming (van een organisatie of haar product/dienst)
vertegenwoordigt. Bijna alle logo’s omvatten in ieder geval een woordmerk. Merken die alleen een woordmerk en geen beeldmerk gebruiken zijn bijvoorbeeld Nokia en Prada. Voorbeelden van merken die zo sterk zijn dat zij geen woordmerk meer nodig hebben zijn merken als McDonald’s, Shell en Nike.
Een woordmerk wordt tijdens logo ontwikkeling meestal opgebouwd uit twee onderdelen, namelijk typografie en kleur. Door met deze twee elementen te spelen kunnen oneindig veel combinaties en variaties gemaakt worden en kan zelfs aan een simpel woordmerk een symbolische, visuele betekenis gegeven worden.

BEELDMERK
Het beeldmerk in een logo is de visuele weergave van de organisatie. Het communiceert de eigenschappen van een organisatie en zorgt voor herkenning en herinnering.
Veel logo’s hebben een diepere betekenis die op het eerste ogenblik niet direct opvalt, maar ons onbewust wel beïnvloedt. Zo hebben veel logo’s een verborgen stijgende lijn of een pijl naar boven of rechts. Dit worden associatieve vormen genoemd. In onze westerse cultuur associëren we deze stijgende lijnen en pijlen namelijk met vooruitgang, groei en innovatie (Bron: Do the logo motion - Bolhuis, Kara & Sparrius). Voorbeelden hiervan zijn de logo’s van FedEx, Enexis, Adidas en Akzo Nobel.

Bij een internationale onderneming is het belangrijk dat beelden en symbolen goed bestudeerd worden
voordat zij gebruikt worden tijdens het logo ontwikkelen. Sommige beelden en symbolen hebben in andere landen en culturen namelijk heel andere, misschien wel negatieve, betekenis, waar u als organisatie natuurlijk niet mee geassocieerd wilt worden. Daarnaast lezen mensen niet in alle landen van links naar rechts, waardoor ook stijgende lijnen en pijlen die in onze cultuur voor vooruitgang staan, in andere landen juist met achteruitgang en neergang geassocieerd worden. Om die reden gebruikt bijvoorbeeld FedEx in Arabische landen een ander logo, waarin de pijl niet naar rechts maar naar links wijst. Een schoolvoorbeeld van weldoordachte logo ontwikkeling.

Onderdelen huisstijl logo ontwikkeling

2. Pay-off | Descriptor | Slogan

Een logo ontwikkelen is slechts één onderdeel van een nieuwe huisstijl. Het tweede element van een huisstijl ontwikkeling is de ondertitel van het merk. Deze kan zijn in de vorm van een pay-off of een descriptor. De pay-off, pay-off line of baseline is een benaming die gehanteerd wordt voor de zin die achter een merknaam geplaatst wordt. Vooral bij niet beschrijvende merknamen kan de pay-off gebruikt worden om kort en bondig te communiceren waar het merk voor staat. Voorbeelden van pay-offs zijn ‘Gewoon bij Albert Heijn’, ‘Echt Hema’, ‘Er is geen betere’ van Miele of ‘Even Apeldoorn bellen’ van Centraal Beheer.  Een descriptor is een korte uitleg van wat een organisatie is of doet. Een dergelijke descriptor zien we bijvoorbeeld veel bij advocaten, accountants en notarissen.

Naast pay-off en descriptors hanteren veel organisaties ook een slagzin of slogan. Een slagzin of slogan is een kernachtige tekst die wordt gebruikt voor reclamedoeleinden. Vaak wordt een slagzin voor een kortere periode gebruikt, bijvoorbeeld in een campagne. De slagzin is daarmee een (verbale) uiting van de marketingdoelstellingen van een merk of een organisatie. Een voorbeeld van een slagzin is ‘Zomerhits’ van Albert Heijn of ‘Van huis uit meegekregen’ van Peijnenburg.

Logo bedrijven

3. Kleur

Kleur is een belangrijk onderdeel van huisstijlen. Het zorgt ervoor dat de herinnering en herkenning van
een merk wordt vergroot en dat associatieve en symbolische informatie over een organisatie overgebracht kan worden. Daarnaast onderscheidt kleur de organisatie van haar concurrentie en is het in staat de houding en het gedrag van de consument te beïnvloeden.

Blauw is een van de meest populaire kleuren binnen logo ontwikkeling. Dit is niet geheel onlogisch, blauw staat van nature voor betrouwbaarheid, waarheid en waardigheid. Opvallend is dat als een van de grote concurrenten van een organisatie voor de kleur blauw kiest, dit bedrijf dan voor rood gaat. Op deze wijze wordt bij het logo ontwikkelen rekening gehouden met de identiteit van de organisatie, maar ook met haar omgeving. Logo ontwikkeling, en het huisstijl ontwikkelen in het algemeen, is dan ook een proces waarbij de concurrentie niet over het hoofd moet worden gezien.

PRIMAIRE EN SECUNDAIRE KLEUREN
Veel merken gebruiken naast hun primaire kleur ook secundaire kleuren in merkuitingen waaronder logo ontwikkeling. Door meerdere kleuren te gebruiken kan een opvallender en aantrekkelijker merkbeeld gecreëerd worden. Wel is het belangrijk dat primaire en secundaire kleuren op een consistente manier gebruikt worden om verwarring bij de consument te voorkomen. Kiezen voor kleur hoeft niet per se. Tegenwoordig gebruiken steeds meer merken een grote verscheidenheid aan kleuren in hun primaire kleurgebruik. Voorbeeld hiervan zijn Ziggo en Hema. Laatstgenoemde heeft er in haar logo ontwikkeling voor gezorgd dat het logo in een eindeloos aantal kleuren kan worden toegepast.

Offerte huisstijl bedrijf

4. Typografie

Typografie is de vorm van de letters/het lettertype dat in huisstijlen gebruikt wordt. Hierbij worden vaak
twee soorten typografieën onderscheiden, namelijk een typografie voor het woordmerk in de logo ontwikkeling en een typografie voor alle overige teksten in communicatie-uitingen.

Ook een goed passende typografie kan positief bijdragen aan de visuele identiteit van een organisatie.
Zo kunnen typografieën bijvoorbeeld verschillen van modern tot klassiek, van gracieus tot strak, van
persoonlijk tot zakelijk, enzovoort. Onderzoek wijst uit dat het belangrijk is dat de uitstraling van het
lettertype tijdens het logo ontwikkelen en de huisstijl van een organisatie overeenkomt met de identiteit van een organisatie. Wanneer een formele, wat klassiekere organisatie een zeer modern lettertype gebruikt in haar logo ontwikkeling, kan dit onbewust voor verwarring zorgen bij de consument. Het imago van het bedrijf komt dan niet overeen met de visuele uitstraling in het logo.

Primaire Secundaire kleuren voor huisstijl ontwikkeling

5. Stijlelementen

Met stijlelementen worden alle losse onderdelen van een huisstijl bedoeld die niet onder de logo ontwikkeling vallen, maar wel op alle huisstijldragers toegepast worden. Denk hierbij aan een bepaalde opmaak of het gebruik van bepaalde lijnen, vlakken of andere vormen. Stijlelementen kunnen bij consistent gebruik sterk bijdragen aan de herinnering en herkenning van een merk.

6. Fotografie

Fotografie speelt vaak een prominente rol in communicatie items. Fotografie is in staat een verhaal te vertellen en kan heel goed gebruikt worden om een bepaald gewenst gevoel over te brengen. Door ook
een specifieke fotografische stijl te kiezen voor de huisstijl van een bedrijf en deze consistent door te
voeren, kan ook fotografie bijdragen aan de herinnering en herkenning van een organisatie.

Fotografie bestaat veelal uit drie dimensies namelijk (1) inhoud, (2) vorm en (3) manipulatie. Door met
aspecten binnen deze drie dimensies te spelen kan een opvallende en voor de organisatie typerende
fotografische stijl ontwikkeld worden.

INHOUD
Door in foto’s altijd voor een bepaald thema of een bepaalde locatie, casting of styling te kiezen kan een
opvallende en onderscheidende fotografie stijl ontwikkeld worden. Ook specifieke gezichts- en lichaamsuitdrukkingen die in alle foto’s terugkomen, kunnen hieraan bijdragen.

VORM
Door te spelen met perspectief, diepte, focus, close-ups en crop kan een specifiek voor de organisatie
kenmerkend beeld neergezet worden.

MANIPULATIE
Door foto’s altijd op een specifieke manier te manipuleren, door bijvoorbeeld te spelen met kleur, licht en contrast kan ook een onderscheidend beeld neergezet worden dat typerend is voor een organisatie
en daardoor bijdraagt en de herinnering en herkenning van een merk.

Offerte huisstijl ontwikkelen kosten bedrijf

7. Geluid

Naast de standaard fysieke elementen van een huisstijl, zoals de logo ontwikkeling, kan ook geluid tot de huisstijl van een organisatie behoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reclametunes op radio en tv. Door geluid consistent in te zetten kan ervoor worden gezorgd dat audiotunes na verloop van tijd direct geassocieerd worden met de bijbehorende organisatie. Voorbeelden van sterke merkgebonden audiotunes zijn die van HP en KPN.

 

Wat kost een huisstijl of logo ontwikkelen bij Team Nijhuis? Het aanvragen van een offerte voor een nieuwe huisstijl voor uw bedrijf geeft u antwoord op deze vraag. Wij gaan daarnaast graag met u om tafel om de voordelen en kansen van een logo en huisstijl voor uw bedrijf door te spreken.

Huisstijlontwikkelingsproces

Bij het ontwikkelingsproces van een huisstijl worden vijf fases doorlopen. Deze fases zijn weergegeven in onderstaand model. In de hierna volgende paragrafen zal worden ingegaan op elke fase.

Fase 1: Strategie

De eerste stap van een nieuwe huisstijl begint altijd bij de strategie. Zonder goed na te denken over wat
een huisstijl moet uitdragen en waar een organisatie met een huisstijl naartoe wil kan geen goede huisstijl ontwikkeling plaatsvinden. Zo leidt ongefundeerde logo ontwikkeling niet onwaarschijnlijk tot spijt achteraf. Het is het dus belangrijk om stil te staan bij de identiteit van de organisatie.

Belangrijke vragen die hierbij gesteld worden zijn:

 • Wie zijn we als organisatie?
 • Waar willen we naartoe?
 • Wie zijn onze doelgroepen?
 • Wat willen we uitdragen?

Door vooraf over de antwoorden van deze vragen na te denken kan een goede eerste stap worden gezet
richting een doordachte huisstijl en logo ontwikkeling.

Onderzoek

Naast het stilstaan bij de identiteit van het bedrijf, is het ook belangrijk om te achterhalen hoe het imago
van de organisatie eruit ziet. Dit kan door het doen van imago-onderzoek. Op basis van de resultaten van
dit imago-onderzoek kan gekeken of het daadwerkelijke imago wel aansluit bij het gewenste imago van een organisatie. Stel dat het daadwerkelijke imago van een bedrijf wat ouderwets is, kan door middel van een nieuwe moderne huisstijl een eerste stap gezet worden in het behalen van het gewenste, meer gunstige, imago.

Veelal is de naam van een bedrijf ook het merk van de organisatie. Aangezien veel bedrijven bestaan uit verschillende onderdelen en divisies en daarnaast ook verschillende submerken, producten en diensten in hun portfolio hebben, is het verstandig om ook in het huisstijlontwerp rekening te houden met deze merkarchitectuur.

Merkarchitectuur

De merkarchitectuur van een organisatie is de manier waarop merken, diensten, producten en divisies in
een portfolio georganiseerd zijn. Het laat zien hoe een merk/bedrijf gestructureerd is en hoe verschillende merken aan elkaar en aan het moedermerk gerelateerd zijn.

In de praktijk worden drie vormen van merkarchitectuur onderscheiden, dit zijn:

 1. Monolithische merkarchitectuur
 2. Endorsed merkarchitectuur
 3. Branded merkarchitectuur

MONOLITHISCHE MERKARCHITECTUUR
Bij een monolithische merkarchitectuur is het moedermerk dominant en worden alle producten en diensten onder één naam geprofileerd. Voorbeeld hiervan zijn Shell en NOS. De voordelen van een monolithische merkarchitectuur zijn dat een merk transparant is voor consumenten, waardoor de consument in één opslag kan zien waar een product of dienst bij hoort. Daarnaast draagt een monolithische merkarchitectuur bij aan een uniform merkimago, omdat overal hetzelfde merk gebruikt wordt. Naast deze strategische voordelen zijn er ook praktische voordelen. Zo is het gebruik van één logo voor alle producten binnen een organisatie efficiënter en goedkoper dan het gebruik van meerdere logo’s binnen één organisatie. Denk hierbij aan kosten voor het ontwerp van een huisstijl en de logo ontwikkeling, maar ook aan de aanschaf van huisstijldragers voor alle verschillende logo’s en andere overheadkosten.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het doorvoeren van een monolithische merkarchitectuur. Het algemene
merkimago is bij negatieve publiciteit over één product of divisie erg kwetsbaar. De sterke merkassociaties die consumenten hebben bij één bepaald product, zijn in dat geval nadelig voor alle andere producten binnen hetzelfde moederbedrijf omdat de negatieve publiciteit dan ook met alle andere producten, diensten en divisies binnen het moedermerk worden geassocieerd.

ENDORSED MERKARCHITECTUUR
Bij een endorsed merkarchitectuur is het moedermerk de basis van alle merken, maar is er daarnaast ook nog ruimte voor een specifieke individuele merkidentiteit. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld
Ter Steege Holding en OSG Hengelo. Voordelen van een endorsed merkarchitectuur zijn dat de individuele merken elkaar door de aanwezigheid van het moedermerk kunnen versterken en de merken daardoor voordeel hebben van het moedermerk. Daarnaast houden de merken wel hun eigen identiteit en kunnen daardoor ook makkelijk nieuwe marktsegmenten, die normaal gesproken niet sterk logisch passen bij het moedermerk, bediend worden. Nadelen van een endorsed merkarchitectuur dat ook hierbij het moedermerk, ondanks dat zij niet heel dominant aanwezig is, kwetsbaar is bij negatieve publiciteit over één van de individuele merken. Daarnaast is er bij deze vorm van merkarchitectuur meer kans op een verstrooid merkimago, doordat de merken een eigen karakter hebben dat niet altijd even sterk overeenkomt met het karakter van het moedermerk.

BRANDED MERKARCHITECTUUR
Bij een branded merkarchitectuur wordt een meervoudige merkstrategie toegepast. Het moedermerk staat hierbij op de achtergrond en de individuele merken zijn dominant. Bekende voorbeelden hiervan zijn Procter & Gamble en Unilever. De voordelen van een branded merkstrategie zijn dat de individuele merken op basis van de productvoordelen gepositioneerd kunnen worden. Op deze manier kunnen ook binnen dezelfde organisatie makkelijk nieuwe productcategorieën aangeboord worden of zonder al te veel moeite nieuwe marktsegmenten bediend worden. Hierdoor kan een groter deel van de mark bereikt worden. Een ander belangrijk voordeel is de vermijding van risico’s. Omdat de verschillende individuele merken niet zichtbaar aan elkaar verbonden zijn voor consumenten worden de merken ook minder snel met elkaar geassocieerd. Op die manier heeft negatieve publiciteit over merk X weinig invloed op merk Y.

De merkarchitectuur van een merkportfolio heeft veel invloed op de logo’s van de individuele (sub)merken, producten, diensten en divisies. Door voor de ontwerpfase hierbij stil te staan en de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar weg te strepen kan die merkarchitectuur gekozen worden die het meest voordeling voor het merk is. De huisstijl zal dan hierop aangepast moeten worden.

Logo ontwikkelen

Fase 2: Ontwerp

Wanneer een doordachte huisstijlstrategie uitgezet is, kan worden begonnen met het ontwerp van de huisstijl en het logo ontwikkelen. Hierbij moet rekening gehouden worden met veel verschillende factoren. Zo is het belangrijk voor het succes van een huisstijl dat de huisstijl een goede weerspiegeling van een organisatie is. Wanneer een huisstijl namelijk niet overeenkomt met een organisatie, kan dit leiden tot verwarring bij de consument, hetgeen vaak resulteert in een negatieve houding ten opzicht van de huisstijl van een organisatie.

Naast het feit dat een huisstijl een goede weerspiegeling moet zijn van de identiteit van het bedrijf, is het ook belangrijk dat alle elementen binnen een huisstijl goed bij elkaar passen. Dit betekent dat alle zeven aspecten van een huisstijl, dus het logo, de pay-off, het kleurgebruik, de typografie, de lay-out, de fotografie en het geluid in dezelfde stijl moeten zijn en hetzelfde gevoel moeten uitdragen. Dit klinkt logisch, maar vaak wordt hier door organisaties niet bij stil gestaan.


Belangrijke praktische zaken

Er zijn een aantal belangrijke praktische zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van een huisstijl. Door naast strategische, esthetische en gevoelsmatige zaken ook rekening te houden met
de functionaliteit van de huisstijl kunnen veel implementatie problemen voorkomen worden. Zo is het ten eerste belangrijk dat een huisstijl toepasbaar is op alle denkbare huisstijldragers. Denk hierbij aan briefpapier en gevelreclame, maar ook aan pennen of andere kleine dragers. Daarnaast zijn er enkele praktische zaken rondom kleur en lettertype waar rekening mee gehouden moet worden.


Kleur

Bij het kiezen van kleuren voor huisstijlgebruik is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het omzetten van verschillende kleurtypes. Er kunnen daarbij zes verschillende kleurtypen onderscheiden worden. Als eerste zal worden ingegaan op drie van deze kleurtypen:

 • PMS
  PMS is een universeel systeem voor kleuridentificatie dat in drukwerk gebruikt wordt.
 • CMYK of full colour
  Dit zijn kleuren die opgemaakt zijn uit de 4 bekende kleuren cyaan, magenta, geel en zwart.
  Met deze vier kleuren kan bijna het hele spectrum aan kleur worden benaderd.
 • RGB
  RGB kleuren worden opgebouwd uit de drie primaire kleuren namelijk rood, groen en blauw.
  RGB kleuren zijn kleuren op computerschermen, Tv-schermen en de schermen van beamers en projectoren.
  RGB kleuren zijn sterk afhankelijk van de helderheid van het scherm waarop de kleuren bekeken worden.

Wanneer we deze drie kleursoorten naast elkaar leggen, zien we dat kleuren die bij elke kleurvorm hetzelfde kleurnummer hebben, soms behoorlijk van elkaar kunnen afwijken. Het is daarom ook belangrijk om bij een logo ontwikkelen, dat bijvoorbeeld is opgemaakt in PMS, altijd kleurnummers in full colour en RGB uit te zoeken die sterk overeenkomen met de kleur in PMS. Er kan niet zomaar vanuit worden gegaan dat deze kleuren, die wel
hetzelfde kleurnummer hebben, altijd standaard overeenkomen.

Naast deze drie kleurvormen zijn er nog drie andere kleurvormen waarmee rekening gehouden moet worden:

 • Zwart/wit
  Het logo en de huisstijl van een organisatie moet ook in zwart/wit duidelijk en leesbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan advertenties in kranten of andere uitingen die nog regelmatig in zwart/wit gedrukt worden.
 • RAL
  RAL kleuren zijn kleuren van verf. Verf is in sommige specifieke kleuren erg moeilijk te mengen, waardoor deze kleuren bijna niet verkrijgbaar zijn. Hierdoor is het m.b.t. huisstijl en logo voor sommige bedrijven verstandig is van te voren rekening te houden met de mogelijke RAL kleuren die er zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verven van kozijnen of de gevel van het bedrijfspand. Wanneer dit in exact dezelfde kleur moet als de kleur van het logo, is het verstandig om tijdens de logo ontwikkeling bij het ontwerp te kijken of PMS kleuren goed omgezet kunnen worden naar RAL kleuren.
 • Folie
  Folie kleuren zijn kleuren die gebruikt worden bij lichtreclame en de bestickering van voertuigen als auto’s en vrachtwagen. Folie kleuren zijn net als RAL kleuren niet in elke denkbare kleuren verkrijgbaar, waardoor het soms verstandig is om van te voren al rekening te houden met mogelijke folie kleuren bij het kiezen van kleuren voor de huisstijl.

Lettertype

Bij het kiezen van een lettertype in een huisstijl is het belangrijk dat deze door alle besturingsprogramma’s worden ondersteund. Het komt namelijk nog wel eens voor dat bepaalde lettertypes, die wel door Apple worden ondersteund, niet door Windows worden ondersteund. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen die gebruik maken van een bepaald besturingsprogramma de teksten niet kunnen lezen, en dat is natuurlijk niet te bedoeling.

Huisstijlontwikkelingsproces

Fase 3: Implementatie

Huisstijldragers
Zodra een nieuwe huisstijl ontworpen en goedgekeurd is kan deze geïmplementeerd worden op
alle huisstijldragers van een organisatie. Denk hierbij aan:

 • Kantoordrukwerk (visitekaartjes, briefpapier, enveloppen)
 • Brochures, folders, flyers, catalogi
 • Digitale media (websites, sociale media)
 • Advertising, flyers, folders
 • Bewegwijzering buiten en binnen in het interieur (uithangborden/borden)
 • Auto’s en uitrusting
 • Kleding
 • Verpakking
 • IT systemen

Het is voor een consistente en professionele doorvoering van de huisstijl belangrijk dat deze in één keer
geïmplementeerd wordt. Dit betekent dat er, in de meest ideale situatie, al vanaf dag één gewerkt wordt met de nieuwe huisstijldragers.

Lancering
Een nieuwe huisstijl is vaak een lang proces geweest, de lancering ervan is dus vaak wel een feestje waard. Afhankelijk van de mate van verandering kan gekeken worden op welke manier de nieuwe huisstijl geïntrodu­ceerd wordt. Het is niet verwonderd dat bij de introductie van een huisstijl met nieuw logo bedrijven dit moment vaak aangrijpen om eens uitgebreid onder de aandacht te komen. Het is daarom belangrijk om de introductie van een nieuwe huisstijl zowel intern als extern uitgebreid te communiceren.

Kosten logo bedrijven

Fase 4: Management

Na het implementeren van de huisstijl en het logo denken bedrijven veelal klaar te zijn met het huisstijlproces, terwijl het eigenlijk hier pas begint. Eén van de voorwaarden van goed huisstijlmanagement is namelijk een consistent en professioneel gebruik van de huisstijl. Een huisstijl kan namelijk strategisch heel goed onderbouwd zijn, ontwerptechnisch goed in elkaar steken en daarnaast ook goed geïmplementeerd zijn, maar wanneer de
huisstijl niet goed gebruikt wordt kan het alsnog zorgen voor een negatieve beoordeling door de consument. Denk bijvoorbeeld aan al die medewerkers bij bedrijven die geen toegang hebben tot goede bestanden en zomaar een bedrijfs logo van internet plukken om dit te gebruiken in een postertje. Het feit dat de pixels in dit geval praktisch te tellen zijn representeert natuurlijk geen professionele organisatie. Of denk eens aan die medewerkers die de rode kleur in de huisstijl van een organisatie niet mooi vinden en dit daarom maar weglaten... Onderzoek wijst uit dat het aanpassen van een huisstijl aan de persoonlijke voorkeur van de medewerker veel vaker voorkomt dan bedrijven denken. Daarnaast veroorzaakt dit onprofessionele en inconsistente gebruik ook meer imagoschade dan bedrijven inschatten. Dit ligt deels aan bedrijven zelf, aangezien zij het huisstijlgebruik vaak ook bijna niet controleren en managen.

Praktische implicaties voor goed huisstijlmanagement

Professioneel en consistent huisstijl gebruik kan gerealiseerd worden door het faciliteren van verschillende zaken:

 • Centraal huisstijlhandboek

 
Door de huisstijlhandboek centraal beschikbaar te stellen beschikt elke medewerker altijd over de laatste versie.

 • Online brandportal

 
Een centrale beeldbank is een map waarin alle meest recente bestanden met betrekking tot de huisstijl te vinden zijn. Denk hierbij aan afbeeldingen van het logo, maar ook fotomateriaal en briefsjablonen. Wanneer er een centrale beeldbank beschikbaar is, heeft elke medewerker toegang tot de juiste
bestanden (wat natuurlijk niet zo is wanneer elke medewerker een eigen mapje met bestandjes heeft). Deze beeldbank kan online, maar ook offline in een gedeelde map die voor iedereen toegankelijk is. Een online brand portal gaat nog weer een stap verder dan een centrale beeldbank. In een online brand portal kunnen geautoriseerde medewerkers zelfstandig binnen de regels voor huisstijlgebruik communi­catiemiddelen ontwerpen en bestellen. Dit centrale online platform bevat, naast alle bestanden en handleidingen, ook templates en formats voor standaard posters, advertenties, flyers, presentaties en brochures die de medewerker kan gebruiken voor het maken van consistente communicatie-uitingen.
Een online brand portal is voornamelijk interessant voor bedrijven die op regelmatige basis nieuwe uitingen
nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oorzaken als snel veranderende data, prijzen, voorraden, diensten of producten. Een voorbeeld van een online brand portal is zichtbaar in onder­staande afbeelding.

Bedrijfslogo drukwerk

Fase 5: Evaluatie

Uiteraard is naast strategie, ontwerp, implementatie en management ook evaluatie een belangrijke fase in
het huisstijlproces. Door op regelmatige basis te evalueren of de huisstijl nog wel goed past bij de huidige identiteit en het huidige imago van een organisatie kan gekeken worden of veranderingen in de huisstijl nodig zijn. Markten en doelgroepen zijn voortdurend in beweging waardoor ook bedrijven zich constant moeten blijven ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat ook de huisstijl van een organisatie blijft meegroeien. Alleen dan kan namelijk het hoogste rendement uit de visuele identiteit van een organisatie behaald worden.

 

Offerte huisstijl en logo bedrijven

Bent u benieuwd wat een nieuwe huisstijl gaat kosten voor uw bedrijf? Of bent u simpelweg benieuwd naar de voordelen en kansen? Vraag dan een offerte voor huisstijl ontwikkeling voor uw bedrijf op of neem contact op met een van onze specialisten op het gebied van huisstijlontwikkeling.

Offerte huisstijl logo bedrijven